FacebookTwitter

Nieuwsbrief augustus 2014

Onderwerpen
•    Opleiding Herborist
•    Jaarcursus Kruiden en wilde planten
•    Meester Herborist
•    Workshop Bakken en braden in de houtoven
•     Recept: Soesjes met kleefkruid


Opleiding Herborist
In september starten we weer met de Opleiding voor Herborist.
Dit is een deskundige op het gebied van helende planten en voeding. Voor het 1e jaar zijn nog enkele plaatsen vrij.
Voor meer info

Jaarcursus Kruiden en wilde planten
Vind je de Herboristenopleiding te intensief, maar wil je wel meer weten over kruiden en wilde planten?
Dan is misschien de jaarcursus iets voor jou.
Voor meer info:

Meester Herborist
Voor Meester Herborist kun je je aanmelden als je de opleiding voor Herborist hebt afgesloten of een gelijkwaardige opleiding hebt gevolgd.
Het is een verdieping van de behandelde stof die in de opleiding voor Herborist aan bod is gekomen.
Voor meer info

Workshop bakken en braden in de houtoven
Zaterdag 27 september een hele dag allerlei gerechten uit de houtoven
voor meer info
 
Soesjes met kleefkruid
•    120 gram kleefkruid
•    een mengsel van sesamzaad en maanzaad
•    350 gr. water
•    50 gr. boter
•    320 gram meel
•    6 eieren
•    zout en peper
Blancheer het kleefkruid 10 min. in kokend water en spoel het meteen af onder koud water.
Pureer het met de staafmixer.
Je doet dit in een pan samen met het water, de boter en wat peper en zout. Breng het aan de kook.
Zet het vuur laag en voeg snel het meel toe. Blijf goed roeren.
Als er een bal ontstaat voeg je één voor één de eieren toe.
Als het afgekoeld is doe je het mengsel in een spuitzak en maak je op een bakplaat met bakpapier langwerpige soesjes. Je bekleedt ze met maanzaad en sesamzaad.
Dan zet je het 15 à 20 min in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Je kunt ze ongevuld eten of vullen met bv. kruidenroomkaas.

Nieuwsbrief januari 2014

Winterprogramma 2014

In de komende periode hebben we een vijftal zeer interessante activiteiten.

Iriscopie

Zeep maken

Lezingen van Geert Verhelst

Voor inschrijving van een van deze activiteiten ga naar winterprogramma 2014 op onze website
http://desprenk.nl/overige/winterprogramma-2014.html  
Of klik hier

En natuurlijk hebben we voor u iets lekkers om te eten.

In dit geval:
Vogelmuur Stellaria media

Door de zachte winter groeit de vogelmuur nog steeds zeer uitbundig.
Het is een eetbaar, zeer mineraalrijk plantje.
Het is  goed te gebruiken bij hoest en uitwendig als kompres bij jeuk, huiduitslag, wonden en zweren. 
Het reinigt het hele organisme en werkt daardoor ook gunstig in een voorjaarskuur.
Je kunt het als salade eten of toevoegen aan soepen, sauzen en smoothies.
Erg lekker is ook een stamppot met rauwe vogelmuur er doorheen, maar je kunt het natuurlijk ook even stoven en als groentegerecht gebruiken.
Kortom een zeer voedzaam, aansterkend en reinigend plantje wat nu nog volop in de natuur voorhanden is.

Iriscopie

Een voor ons nieuw onderwerp is al een heel oud onderwerp: Iriscopie
Wat kan het oog allemaal vertellen over ons. Een cursus van 4 dagen verdeeld over januari maart en april Voor meer info, ga naar bovenstaande link.
Uiterste inschrijf datum zondag 12 januari


Zeepmaken

Op maandag 27 januari en op donderdag 30 januari geven we twee keer een workshop zeep maken.
Hoe meng je het vet of de olie zodanig met andere stoffen dat er een heerlijke zeep ontstaat.

De zeepdag wordt gegeven door Madeleine van den Hoek, Herborist en gast docent op De Sprenk.

De zeepdag kost €80,- all in met natuurlijk ook een aantal zeepjes. (max. maal 12 deelnemers)

Lezingen van Geert Verhelst. 2014

Geert is een bevlogen arts, die we regelmatig, en altijd met veel plezier, bij ons ontvangen.
Hij combineert zijn kennis over de kruiden en voeding met zijn kennis als medicus.
Dit leidt regelmatig tot zeer bijzondere conclusies en zet je dikwijls aan het denken.

Geert geeft dit jaar bij ons drie lezingen.

op donderdag 17 april een lezing van een hele dag (9.30 tot 16.30 uur)
• Natuurlijke hulp bij een hoog cholesterolgehalte met de klemtoon op natuurlijk verlagen van cholesterolspiegel.
• De waarheid over cholesterol en de natuurlijke aanpak van hart- en vaatziekten .

Kosten voor deze dag zijn €50,-

en op vrijdag ochtend 18 april (van 9.30 tot 12.30 uur)
• Verstandig omgaan met suiker en zoetstoffen
Kosten voor deze dag zijn €30,-


en op vrijdag middag 18 april (van 13.15 tot 16.15 uur)
• Verstandig omgaan met vetten en oliën

Kosten voor deze dag zijn €30,-


Voor inschrijving van een van deze activiteiten klik hier

Nieuwsbrief juni 2013

Kruidenmarkt
Infodag
Jaarcursus Kruiden en Wilde planten
Opleiding Meester Herborist
Recept kruidenzout

Lees meer: Nieuwsbrief juni 2013

Nieuwsbrief november 2013

In deze nieuwsbrief

  • Iriscopie
  • Jaarcursus
  • Recept anti-griep drankje

Iriscopie
Deze opleiding is een hele mooie aanvulling op andere natuurgeneeskundige kennis.

In vier vrijdagen maak je kennis met de bijzondere eigenschappen van je oog en maak je kennis met de mogelijkheden van oogdiagnose. Verder leer je datgene wat je in het oog ziet toe te passen.
De opleiding wordt gegeven door twee docenten die hun sporen in deze vorm van natuurgeneeskunde verdiend hebben.

De data en meer informatie vind je hier:
 

Jaarcursus.
Hiervan hebben we de eerste vier lessen gehad, maar er zijn nog enkele plaatsen open voor de volgende acht lessen.
De docent begint met een korte herhaling van de planten die besproken zijn in de eerste vier lessen.

Daarna begint ze met de nieuwe lessen. Elke les worden twee planten uitgebreid besproken vanuit diverse invalshoeken. Verder wordt met elke plant  iets cullinairs, iets cosmetisch of iets helends gemaakt

De data en meer informatie vind je hier:

Recept griepdrankje
De winter komt er weer aan en daarmee de verhoogde kans op een griep infectie
Het onderstaande drankje gebruik je als je een griep aan voelt komen of als je zin hebt in een pittig drankje!

Benodigdheden:

  • 100 ml Echinacea tinctuur
  • 2 rode pepers
  • 8 cm gemberwortel
  • 25 gr honing
  • 100 ml vlierbessensap
  • sap van twee citroenen

Voor de Echinacea tinctuur kunt je een wortel uitgraven van de Echinacea purpurea. Deze maak je  schoon en snijdt hem  in dunne schijfjes. Je laat hem 14 dagen op brandewijn of wodka trekken.
Je kunt ook echinaceatinctuur kopen.

Was de pepers, en haal de zaden eruit. Snijd ze fijn.
Rasp de gember.
Meng de pepers, gember en het vlierbessen sap in een pan en laat het geheel 5 min. zachtjes koken.

Laat het mengsel iets afkoelen, zeef het boven een kom en voeg de honing, het citoensap en de tinctuur toe.
Drink het in kleine hoeveelheden op.
Doe de rest van het drankje in een fles en bewaar het in de koelkast.
 

nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief januari 2013

    Vernieuwde website
    Infodag Herboristenopleiding
    Workshop "Kruidenbitters en likeuren"
    Workshop  "Water in de tuin"
    Workshop "Je eigen kruidentuin"
    Medische Basisvakken
    Recept winterthee

Lees meer: nieuwsbrief januari 2013